Hálás betegek, hálás orvosok


„Nálunk legfőbb érték

A „mindszenti beteget”, aki meghalt a mentőautóban, Lázár János, akkori hódmezővásárhelyi polgármester nevezte az egészségügyi reform első áldozatának. Az így tálalt történetnek fontos szerepe volt a Molnár Lajos egészségügyi miniszter reformtörekvéseinek lejáratásában, a „szociális népszavazás” előkészítésében; ez repítette Lázár Jánost városvezetőből az országos politika első vonalába. Ehhez képest csekély ár, hogy a reform elmaradása tönkreverte az amúgy is halódó magyar egészségügyet.

Salus agreoti  

A látszólag magánérdekű történet arról szól, hogy az egészségügy alulfinanszírozottsága, amely összefügg az 2007-ben elkezdett reformok megakadályozásával, életmentő orvosi beavatkozásoknak állja útját.

Az egészség nem áru

Az egészségügyi reform elleni uszítás egyik állítása az volt, hogy a reform kettészakítja az egészségügyet: az egyik oldalra kerül a jobb módúak orvosi ellátása, a másikra a szegénygondozás. A kettészakadás azonban így is bekövetkezett, részben éppen a reform elmaradása következtében.

Egy javaslat múltja 

A sajtó és az orvos-szervezetek újdonságként fedezik fel azt, amit a reform idején már törvénybe iktattak…

A beteg egészségügy

A magyar egészségügy nem ketté, hanem sok-sok darabra szakadt. Egy magyar állampolgár várható élettartama öt évvel rövidebb, mint a fejlett országok átlagpolgáráé.  A lakosság 15 százaléka egyáltalán nem jut egészségügyi ellátáshoz. Spanyol-, Olasz- és Franciaországban százezer lakosra számítva 150-170-en halnak meg olyan betegségekben, amelyek az orvostudomány mai állása szerint gyógyíthatók.  Magyarországon 400-an. Az Egészségügyi fogyasztói index pontrendszere szerint Európa harmincöt országa közül 927 ponttal Hollandia áll az élen. Magyarország a harmincadik helyre szorult…

Derűs történet a gerincműtétemről

Örökké a nőkkel bajoskodott, írta Ottlik Géza Szeredy Daniról. Én meg az orvosokkal bajoskodtam sokat, különösen ahhoz képest, hogy most, amikor ezt írom, 2019. március 19-én hamarosan nyolcvan éves leszek, és – hogy lekopogjam – éppen nincsen semmi komolyabb bajom. Viszont annyi rosszat írtam, no, nem az orvosokról, hanem a magyar egészségügyről, hogy méltányos, ha ezt a ciklus egy derűs történettel fejezem be, amelynek, máig, jó a vége.