A gyöngyöspatai Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai 2011. március 1-től kezdve a „cigánybűnözés” elleni küzdelem jegyében folyamatosan járőröztek a faluban: a polgárőrök követték a boltba igyekvő asszonyokat, az iskolába menő gyerekeket. A rendőrség semmit sem tett a járőrözés ellen. Richard Field, az Amerika Ház Alapítvány elnöke április 22-én a Vöröskereszt segítségével Csillebércre és Szolnokra menekítette a megfélemlített asszonyokat és gyerekeket. Az akciónak igen nagy volt a nemzetközi visszhangja, ettől kezdve lépett fel a kormány a jogellenes rendteremtés ellen. A történet jól példázta, hogy a Fidesz versenyt fut a Jobbikkal a jobboldali szavazatok megőrzéséért. Pedig hol volt akkor még a menekültválság.


Érdemrendet Fieldnek


A Fidesznek – amely már annyi unortodox tettet hajtott végre – sikerült visszafordítania az idő folyamát. Tanú rá az országgyűlés Kocsis Máté vezette eseti bizottságának jelentése, amely a múlt évi gyöngyöspatai eseményeket értékelte, s amelyet kedden tárgyaltak a képviselők.

Nézzük először is a tényeket. A Jobbik gyöngyöspatai szervezetének vezetője, Juhász Oszkár 2011. február 28-án bejelentette a Gyöngyösi Városi Rendőrkapitányságon, hogy tekintettel a tűrhetetlen közbiztonsági helyzetre március 1-étől két héten át a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai járőrözni fognak a faluban. Március 6-án a Jobbik „Összefogás a cigányterror ellen” címmel nagygyűlést rendezett, amelyen a polgárőr egyesület egyenruhás tagjai is részt vettek. A polgárőrök követték a boltba menő cigányasszonyokat, az iskolába igyekvő gyerekeket, éjszaka bevilágítottak a cigányok lakta házak ablakán. A rendőrség folyamatosan jelen volt a faluban, de a polgárőrök „járőrözését” nem akadályozta. Eszes Tamás, a Véderő Katonai Hagyományőrző Mozgalom vezetője március 1-től telkeket vásárolt illetve bérelt a Kecskekő nevű magaslaton azzal a céllal, hogy szervezete ott a Húsvét vasárnapot megelőző hétvégén harcászati gyakorlatot tartson. A területet csak a falu cigányok lakta részén keresztülvágva lehet megközelíteni. A Társaság a Szabadságjogokért március közepén állásfoglalást adott ki, amelyben felsorolta, mely törvényi tényállások alapján lenne a rendőrségnek kötelessége fellépni a polgárőrök ellen. Április 19-én Richard Field, az Amerika Ház Alapítvány elnöke, a Vöröskereszt képviselőjével együtt Gyöngyöspatára látogatott. 

Ekkor határozta el, hogy lehetővé teszi, hogy a roma nők és gyerekek a harci gyakorlat napjait a falutól távol töltsék. Április 22-én a Vöröskereszt által bérelt autóbuszok szállították el a jelentkezőket Csillebércre illetve Szolnokra. A romák menekülésének óriási volt a visszhangja mind a hazai, mind a külföldi sajtóban.

Gyülekező. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a cigányterror ellen

Gyülekező. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a cigányterror ellen

 

A bizottsági jelentés azt mondja ki, hogy a kormány illetve a kormány irányítása alatt álló szervezetek mindent megtettek a mesterségesen gerjesztett feszültség feloldására, a polgárőr egyesület tevékenységének felszámolására. A jelentés kronológiát is közöl. Eszerint április 22-én délután a rendőrség előállította Eszes Tamást és hét társát. Április 26-án a gyöngyösi rendőrkapitányság fokozott ellenőrzést rendelt el. Április 27-én éjszaka a rendőrök megakadályozták, hogy a Magyar Nemzeti Gárda Mozgalom tizenkét gépkocsija behajtson a faluba. Április 29-én Horváth László a Heves megyei kormányhivatal vezetője sajtótájékoztatóján kijelentette, nem engedjük, hogy Gyöngyöspata újabb provokáció színhelye legyen. Április 30-án a Le Monde Orbán fellép a magyar szélsőjobboldallal szemben címmel számolt be a gyögyöspatai eseményekről. Május 5-én két fideszes képviselő eseti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte „az egyenruhás bűnözés” és a gyöngyöspatai események hátterének feltárására. A következő hetekben az országgyűlés módosította a Büntető törvénykönyvet, a szabálysértési törvényt, a polgárőrségről szóló törvényt. Május 13-án Pintér Sándor az amerikai nagykövetasszony társaságában Gyöngyöspatára látogatott. Sajtótájékoztatóján az egyenruhás bűnözés (értsd: a polgárőr egyesület) történelmi előzményeként az SA barna egyenruháját említette. 

A jelentésben felsorolt események mind április 22. után történtek. Ha feltételezzük, hogy az idő nem visszafelé halad, vagyis ami később történt, az nem előzménye, legfeljebb következménye lehet a korábbi eseményeknek, azt sem zárhatjuk ki, hogy a kormányzati intézkedésekre a romák evakuálását követő nemzetközi figyelem nyomán került sor. Ha ezek az intézkedések helyesek voltak, márpedig a jelentés szerint azok voltak, akkor a kormánynak érdemrenddel kellene megköszönnie Fieldnek, hogy akciójával ennyi pozitív lépésre késztette az addig tétlenkedő államot. 

Az ellenség. Cigányok Gyöngyöspatán

Az ellenség. Cigányok Gyöngyöspatán

 

A jelentés azt is kimondja, a Jobbik és személy szerint Juhász Oszkár alaptalanul állította, hogy a tarthatatlan bűnözési helyzet miatt kérte a Szebb Jövőért segítségét. A bűncselekmények száma Gyöngyöspatán alatta marad mind az országos, mind a megyei átlagnak. Csakhogy annak idején a Fidesz és a KDNP is a bűnözési helyzet romlásával indokolta a Btk. újabb és újabb szigorítását, a három csapást, holott a statisztikák szerint a regisztrált bűncselekmények száma az ezredforduló óta jelentősen csökkent.

Richard Field, az Amerika Ház alapítvány elnöke  kimenekítette a roma nőket és gyerekeket  Gyöngyöspatáról

Richard Field, az Amerika Ház alapítvány elnöke
kimenekítette a roma nőket és gyerekeket
Gyöngyöspatáról

 

Az eseti bizottság jelentése, akármilyen konfúz és logikátlan is, inkább ijesztő, mint nevetséges. Régen rossz például, ha a parlamenti többség arról hoz határozatot, hogy az ellenzéki pártok és a jogvédő szervezetek lejáratják az országot, vagyis létük maga a hazaárulás. Az effajta kinyilatkoztatásokat 1947–48-ban a parlamenti ellenzék külföldre üldözése, tagjainak bebörtönzése követte. A mai Európában ezt talán mégsem lehet megismételni. Ha viszont az ellenzék marad, ott a jelentés másik tanulsága: a Fidesz egyre inkább a Jobbik foglya lesz. Abban kellene elhatárolódnia a radikális jobboldaltól, amiben a képviselői és a szavazói leginkább egyetértenek vele: a bűnözési helyzet dramatizálásában, a romákhoz való viszonyban, a külföld összeesküvésének rémképében. Ha irányt váltani nem tud, továbbra is versenyt kell futnia a hirtelen megnőtt kisöccsével, amely azóta – Juhász Oszkár személyében – polgármestert is adott Gyöngyöspatának. Kocsis Máté, Orbán Viktor és a társaik helyében én inkább ettől tartanék.


hvg, 2012. május 12.
5 437 karakter